Landgoed Kasteel Ruurlo
Vervallen park
Na jaren van leegstand en achterstallig onderhoud is Kasteel Ruurlo met een aantal bijgebouwen waaronder de Oranjerie en omringende tuinen in 2013 aangekocht door entrepreneur Hans Melchers. Op initiatief van de familie Melchers is het vervallen kasteel met dito park getransformeerd naar een toegankelijk museum met landschapspark waar de historie weer voelbaar is.
In 2017 kreeg Meeuwis de Vries Tuinen opdracht voor de renovatie van het vervallen park. Francoise: “Wat begon als een kleine renovatie van de voortuin van het kasteel, werd een gehele aanpassing van het park en terras. Wat met name erg belangrijk was, was het uit handen nemen van de zorg van de familie van alle facetten die met het buitenterrein te maken hadden.
Renovatie landgoed Kasteel Ruurlo
Om het kasteel en haar omgeving geschikt te maken als museum zijn een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Er moest parkeergelegenheid komen, een duidelijke routing naar het kasteel en ook verlichting door het hele park. Verschillende monumentale bomen zijn nu prachtig aangelicht. De hoofdingang is gerenoveerd en ook het ‘huwelijksbootje’, het prachtige bos en de bankjes zijn in ere hersteld. De bruggen (maar liefst 7 stuks!) zijn vervangen of gerenoveerd. Bij De Oranjerie kan op het nieuw aangelegde terras een heerlijk kopje koffie of lunch genuttigd worden. Daarnaast moest het park ook goed afgesloten kunnen worden in verband met beveiliging. Het park wordt omheind door grachten en daarnaast hebben we verschillende toegangen moeten sluiten. Als prachtig sluitstuk hebben we de (elektrische) poorten mogen ontwerpen. Deze zijn met de hand gesmeed en voorzien van bladgoud.
Nominatie Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit
Het prachtige park rondom kasteel Ruurlo is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2018. In de nominatie wordt het volgende geschreven: “met de nodige eenheid, flair en ambitie is een bijzondere plek en voorziening – wat aanvoelt als een cadeau – toegevoegd aan de culturele infrastructuur van de Achterhoek.”
Terug naar Onze Tuinen